Ημερήσιες εκδρομές Απριλίου

01/04/2023 Σάββατο Σπήλαια Λιμνών - Πλανητέρο Τιμή: 25€

Αναχώρηση με κατεύθυνση το πανέμορφο και ιδιαίτερο σπήλαιο των Λιμνών για επίσκεψη (ατομικά έξοδα). Το Σπήλαιο των Λιμνών έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του. Οι 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Οι αυτοψίες αρχαιολόγων στο σπήλαιο έφεραν στο φως ευρήματα, τα οποία τεκμηριώνουν ότι το σπήλαιο αυτό, όχι μόνο ήταν γνωστό στον άν­θρωπο, αλλά και ότι κατοικήθηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με πρώτες ενδείξεις στην 6η χιλιετία π.Χ. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το καταπράσινο Πλανητέρο, για βόλτα και γεύμα (προαιρετικό). Σε υψόμετρο 697 μέτρα και χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, το Πλανητέρο είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει. Το απίστευτο δάσος με τα υπεραινώβια πλατάνια (σε κάποια παλιά η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα), οι νεροτριβές και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό. Επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση περίπου στις 20:00.

02/04/2023 Κυριακή Επικούρειο Απόλλωνα - Ανδρίτσαινα Τιμή: 25€

Αναχώρηση και με ενδιάμεση στάση φτάνουμε στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Ο ναός αυτός στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Επόμενη στάση στην Ανδρίτσαινα για γεύμα (προαιρετικό). Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στη δυτική πλευρά του Λυκαίου όρους, κοντά στα σύνορα με τους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ίσως το πιο όμορφο ορεινό χωριό της Ηλείας χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Η Ανδρίτσαινα είναι γεμάτη λιθόστρωτα και στριφογυριστά σοκάκια, τα οποία συνδέουν μεταξύ τους τα σχεδόν αποκλειστικά πέτρινα σπίτια, πολλά από αυτά αρχοντικά. Το χωριό είχε σημαντική συνεισφορά στην Ελληνική Επανάσταση, γι'αυτό και έγινε στόχος των στρατευμάτων του Ιμπραήμ το 1826 και κάηκε ολοσχερώς. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, γνώρισε ιδιαίτερη ακμή. Μάλιστα, εδώ, λειτούργησε ένα από τα πρώτα γυμνάσια στη χώρα τη δεκαετία του 1890. Επιστροφή με ενδιάμεση στάση περίπου στις 20:00.

08/04/2023 Σάββατο Γεωργίτσι - Πηγές Ευρώτα Τιμή: 25€

Αναχώρηση και με ενδιάμεση στάση για τον καφέ μας, συνεχίζουμε για το Γεωργίτσι Λακωνίας ή αλλιώς ''Το μπαλκόνι του Ταϋγέτου''. Παραμονή για την βόλτα αλλά και για φαγητό (προαιρετικό) σε ταβέρνα της περιοχής. Είναι κτισμένο στην βορειοανατολική πλευρά του Ταΰγετου σε υψόμετρο 970 μέτρων και βλέπει προς την κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα. Από εδώ μπορεί να χαρεί κάποιος μια μοναδική πανοραμική θέα που ξεκινάει από τα βόρεια στα βουνά της Αρκαδίας και φτάνει νότια μέχρι το Λακωνικό κόλπο. Επόμενη στάση μας θα είναι στις πηγές του Ευρώτα για να θαυμάσουμε τη φύση, την γαλήνη του τοπίου και τη δροσιά των πλατάνων. Στην έξοδο του Σκορτσινού για Πετρίνα, θα βρούμε στα αριστερά μας σε έναν ειδυλλιακό γραφικό τόπο τις πηγές του Ευρώτα. Εδώ λέγεται ότι η Ωραία Ελένη πέρασε τα νεανικά της χρόνια, πίνοντας νερό από την πηγή βόρεια του κάστρου του Χελμού. Παραμονή για τη βόλτα μας και επιστροφή με ενδιάμεση στάση περίπου στις 20:30.

09/04/2023 Κυριακή Παναγία Πλατανιώτισσα - Ξυλόκαστρο Τιμή: 25€

Αναχώρηση και με ενδιάμεση στάση φθάνουμε στο χωριό Πλατανιώτισσα, σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία. Εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιότυπα και ξεχωριστά προσκυνήματα της Ελλάδας, η Παναγία Πλατανιώτισσα, από την οποία πήρε την ονομασία του το χωριό. Πρόκειται για πολύ μικρό ναό αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, που έχει διαμορφωθεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου αιωνόβιου πλατάνου. Το δέντρο έχει περίμετρο γύρω στα 17 μ. στη βάση και ύψος 25 μ. Ο ναός έχει μήκος γύρω στα 8 μ., πλάτος περίπου 3 μ. και χωρητικότητα 15 ατόμων στον κυρίως ναό ή 20 ατόμων σε όλο τον χώρο. Στο εσωτερικό του ναού, μέσα σε φυσικό κοίλωμα στο τοίχωμα του πλατάνου, έχει αποτυπωθεί με θαυμαστό τρόπο η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Η εικόνα αυτή είναι πανομοιότυπη με την εικόνα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, για την ακρίβεια αποτελεί το αρνητικό αποτύπωμά της.  Ελεύθερος χρόνος για προσκύνημα και γεύμα (προαιρετικό). Επόμενη στάση για τον απογευματινό μας καφέ στο Ξυλόκαστρο. Επιστροφή περίπου στις 20:00.

22/04/2023 Σάββατο Μυστράς - Παρόρι - Σπάρτη Τιμή: 25€

Αναχώρηση και με ενδιάμεση στάση φθάνουμε στο Παρόρι, ένα μικρό χωριό της Λακωνίας έξω από την Σπάρτη. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και συνεχίζουμε για τον Μυστρά. Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς, ηταν μία οχυρωμένη ελληνική πόλη και πρώην δήμος στη Λακωνία. Ευρισκόμενος στον Ταΰγετο, κοντά στην αρχαία Σπάρτη, ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα, βιώνοντας μία περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής άνθησης. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη καθ' όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, όταν εσφαλμένα θεωρήθηκε από τους δυτικούς ταξιδιώτες ότι ήταν η αρχαία Σπάρτη. Τη δεκαετία του 1830, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα πόλη της Σπάρτης, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά. Ελεύθερος χρόνος για να γνωρίσουμε την ιστορία αυτής της οχυρωμένης πόλης. Επόμενη στάση μας, η Σπάρτη για βόλτα και γεύμα (προαιρετικό). Η σημερινή Σπάρτη είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου, νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Η πόλη επανιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1834, ύστερα από απόφαση του βασιλιά Όθωνα και σε επίσημη τελετή την 1 Ιανουαρίου 1857 έγινε η εγκαθίδρυση των αρχών από το Μυστρά στη νέα πόλη, που ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα που χαράχθηκε με πολεοδομικό σχέδιο. Επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση περίπου στις 20:00.

23/04/2023 Κυριακή Λίμνη Δόξα - Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Φενεός Τιμή: 25€

Αναχώρηση και με ενδιάμεση στάση για καφέ στην περιοχή του Κιάτου συνεχίζουμε για τις πλαγιές της Ζήρειας με κατεύθυνση στην τεχνητή λίμνη Δόξα και την Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου «του Φονιά» στην περιοχή του Φενεού ανήμερα της Εορτής του. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό Στυμφαλία όπου θα έχουμε χρόνο για φαγητό (προαιρετικό) σε ταβέρνα της περιοχής. Επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση περίπου στις 20:00.

29/04/2023 Σάββατο Άγιος Πέτρος - Πανάγια Μαλεβή - Παράλιο Άστρος Τιμή: 25€

Αναχώρηση για τον Άγιο Πέτρο, ελεύθερος χρόνος για βόλτα και καφέ (προαιρετικό). Συνεχίζουμε για προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μαλεβής. Επόμενη στάση μας το Παράλιο Άστρος για βόλτα και φαγητό (προαιρετικά). Επιστροφή στην Αθήνα περίπου στις 20.30.

30/04/2023 Κυριακή Πόρος Τιμή: 25€

Αναχώρηση από Σύνταγμα και φτάνουμε στο Γαλατά. Μετάβαση με το πλοίο στον Πόρο και επίσκεψη στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής, προσκύνημα. Επιστροφή στον Πόρο. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και γεύμα (προαιρετικό). Επιστροφή με ενδιάμεση στάση περίπου στις 21:00.